Ieromonah Petru (Pruteanu)

Ieromonah Petru Pruteanu

Născut în localitatea Corlăteni (lângă municipiui Bălţi, Republica Moldova), la 15 decembrie 1979, dintr-o familie numeroasă de creştini ortodocşi. Numele de botez – Mihail.

1986-1997 şcoala medie din satul natal.

Licenţiat al Facultăţii de Teologie din Iaşi (2001). Studii doctorale la Moscova şi Kiev, unde în 2006 şi-a susţinut teza de doctorat.

Între anii 2001-2003, vieţuitor la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi ” din Iaşi, unde în decembrie 2002, a fost călugărit cu numele Petru.

În iulie 2003 transferat în Eparhia de Edineţ şi Briceni unde, în acelaşi an este hirotonit ierodiacon şi ieromonah de către Episcopul Dorimedont (Cecan), pe seama Mănăstirii „Naşterea Domnului” din Zăbriceni, raionul Edineţ.

În perioada 2004-2009 – lector la Catedra de Liturgică a Facultăţii de Teologie din Edineţ (care a funcţionat în cadrul Academiei de Teologie Ortodoxă de la Chişinău), iar în perioada 2007-2009 – decan al acestei Facultăţi.

În perioada 2009-2011 a pedat Liturgica la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova, secţia masterat.

În 2011-2012: studii de cercetare în Muntele Athos (Grecia) şi la Universitatea din Thessalonic.

În prezent, preot misionar în oraşele Lagos şi Cascais din Portugalia. Slujirea misionară temporară este realizată cu binecuvântarea episcopului rus pentru Europa Occidentală, PS Nestor de Korsun, şi cu aprobarea propriului chiriarh, PS Nicodim de Edineţ şi Briceni.

Autor a numeroase studii şi articole cu tematică dogmatică, patristică şi mai ales liturgică. Preocupat în mod deosebit de istoria cultului şi de textele liturgice. O parte din lucrări şi studii le puteţi găsi aici. Articolele curente pot fi citite pe acest blog.

Ultima publicaţie mai importantă este cartea “Liturghia ortodoxă: istorie şi actualitate”, apărută la Editura Sophia, Bucureşti, 2008. În prezent este în curs de elaborare ediţia a II-a a cărţii, care va fi completată cu câteva capitole suplimentare.

A participat la numeroase conferinţe, simpozioane, dezbateri şi manifestări culturale şi religioase din Moldova, România, Rusia, Grecia şi Portugalia. Participă sistematic la emisiuni radio şi TV.

Email: ierompetru@gmail.com

Telefon mobil: +351 962806000

Share to Facebook
Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *